1. Els derivats d'un crèdit hipotecari per finançar la construcció, en una obra nova.
  2. Els imputables a l'escriptura d'obra nova i de divisió horitzontal de l'immoble d'obra nova.
  3. L'impost sobre l'increment del valor del terreny o la plusvàlua, en tots els casos.
  4. Els derivats de la intervenció d'un agent immobiliari, en tots els casos.
  5. Els de connexió dels accessos als subministraments generals.
  6. Els derivats de l'obtenció dels documents que ha de lliurar al comprador.
  7. Obligació de fer la declaració de la Renda a l'any següent.
  8. Pagar IBI de l'exercici sencer en què es produeix la venda.

Si no es pacta el contrari, l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys urbans (plusvàlua municipal) va a càrrec del venedor.

Plusvalía: Com a conseqüència de la transmissió de la propietat d'un immoble o de la constitució o transmissió de drets reals sobre immobles (per exemple un usdefruit), s'ha de pagar l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, també conegut com a plusvàlua.

En el cas de venda d'una propietat (pis, plaça d'aparcament, traster, botiga, casa, etc.) ha de pagar l'impost la persona, empresa o entitat que ven, per l'increment del valor que ha experimentat el terreny mentre ha estat propietària. Si el transmissor o venedor és una persona física no resident a Espanya, l'obligat al pagament serà l'adquirent.

En el cas d'herència o donació, és el nou propietari qui ha de pagar l'impost, existint bonificacions fins al 95% a Barcelona per parentiu i VHF.

El pagament s'ha de realitzar en el termini de 30 dies hàbils a partir de la data de transmissió. Si es tracta d'herències, el termini és de sis mesos a partir de la data de defunció.

La quota a pagar està en funció del valor del terreny en el moment de la transmissió i dels anys que el transmissor ha estat propietari d'aquest (es calculen com a màxim vint anys). Per determinar l'import, es multiplica el valor del terreny pel nombre d'anys que s'ha tingut la propietat i pel percentatge anual en el cas de Barcelona, ​​el resultat s'aplica el tipus impositiu, que és del 30%. Quan el període és inferior a un any, s'aplica el percentatge del 4% anual en funció dels mesos complets, amb excepció de les herències en les quals només es consideren anys complets.

Declarar la venda a la declaració d'IRPF: (si resideixen en territori espanyol)

Si el preu de compra supera el de venda, hi haurà un guany patrimonial que tributa en l'IRPF. Cal tenir en compte que, en el preu d'adquisició s'inclouen els impostos abonats en la compra i les millores realitzades en l'immoble. En el de venda també computen els tributs derivats de l'alienació. Òbviament, si el preu de venda és inferior al d'adquisició es considera que ha existit una pèrdua patrimonial. El càlcul de la plusvàlua o minusvalidesa es fa exactament igual que l'any 2015, s'actualitza el preu de compra per un coeficient i se li aplica un tipus impositiu:

De 0 a 6.000 € el 19%

A partir d'50.000 € el 23%

De 6.000 a 50.000 € 21%

No cal declarar:

  1. La venda de l'habitatge habitual per majors de 65 anys està exempta de tributació.
  2. La venda de l'habitatge habitual per menors de 65 anys està exempta de tributació (total o parcialment) si en el termini de dos anys (anteriors o posteriors) es reinverteix l'import en la compra d'un nou habitatge habitual, no segona residència. Això sí, l'exempció només s'aplica sobre la part del guany que es destina a comprar una altra casa. La que no s'utilitza si ha de tributar.
  3. La venda d'habitatge, que no sigui habitatge habitual, només podrà estar exempta si la persona que la ven té més de 65 anys i contracta una renda vitalícia (amb un import màxim de 240.000 euros de preu de venda).
  4. Si la venda genera una pèrdua patrimonial al o als venedors. Vendre una casa porta associats diversos despeses i si el preu de venda és inferior al d'adquisició i, per tant, provoca una minusvalidesa en lloc d'un guany patrimonial, aquella no s'ha de tributar. Més encara, la minusvalidesa pot compensar-se amb guanys obtinguts durant els següents quatre exercicis.

El guany o pèrdua patrimonial es determina per la diferència entre els valors d'adquisició i transmissió dels elements patrimonials:

1.- El valor d'adquisició es determina mitjançant la suma de tres conceptes i la resta d'un quart:

  • Import real de l'adquisició. Quan l'adquisició de l'element que ara es transmet s'hagués produït a títol onerós, el seu valor d'adquisició és l'import real pel qual es va adquirir.
  • Cost d'inversions i millores. Si en els elements adquirits s'han realitzat inversions i millores, el seu cost s'afegeix al valor d'adquisició.
  • Despeses i tributs accessoris. Se sumen per al càlcul de l'import del valor d'adquisició totes les despeses i tributs inherents a l'adquisició que hagin estat satisfets per l'adquirent, a excepció dels interessos.
  • Amortitzacions. Les amortitzacions que corresponguin a béns amortitzables minoren el valor d'adquisició.

2.- El valor de transmissió es determina computant dues partides, l'import real de l'alienació menys les despeses i tributs inherents a la transmissió que hagin estat satisfets per qui ven.

I fins aquí el nostre capítol de despeses en la compra d'un habitatge! Contacta amb nosaltres si tens algun dubte.